Jakie właściwości maja daktyle suszone

Daktyle suszone to jedne z najpopularniejszych suszonych owoców. Swoją popularność zawdzięczają one najpewniej bardzo słodkiemu smakowi i przyjemnemu zapachowi. Zanim włączymy do swojej diety tę przekąskę, dobrze byłoby poznać jej dobroczynne właściwości. Jak się okazuje, daktyle mają całkiem dobry wpływ na nasz organizm. Nie oznacza to jednak, że można się nimi bezkarnie objadać.

Co kryje się w daktylach?

Daktyle wydają się być idealnym zamiennikiem słodyczy dla osób, które są na diecie. Stanowią bogatą skarbnicę błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. W owocach tych nie brakuje również witaminy A, niezbędnej dla odpowiedniego działania narządu wzroku. Witamina A troszczy się także o stan naszej skóry. Suszone daktyle są także bardzo bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, mangan czy cynk. Co ciekawe, znajduje się w nich całkiem sporo antyoksydantów. Są one odpowiedzialne przede wszystkim za walkę z uciążliwymi wolnymi rodnikami. Wbrew pozorom, daktyle nie są tak kaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Spokojnie można zjadać od dwóch do trzech owoców dziennie i nie obawiać się tego, że przybierzemy na wadze.

Do czego można wykorzystać suszone daktyle?

Daktyle nadają się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania. Świetnie sprawdzą się jako przekąska solo, ale można je wkroić także do porannej porcji owsianki. Idealnie nadają się również jako dodatek do koktajlu. Po zblendowaniu powstanie z nich natomiast przepyszna i niezwykle słodka pasta. Może być ona wykorzystywana jako dodatek do kanapek, ciast i deserów. Miłośnicy roślinnej kuchni mogą przyrządzić na bazie daktyli spód do ciasta bądź krem. Jeśli zależy nam na pozytywnym wpływie daktyli suszonych na nasz organizm, musimy spożywać je regularnie. Dobrych jakościowo owoców warto poszukiwać przede wszystkim w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Dobre daktyle są mięsiste, a nie twarde i wysuszone.