Daktyle – zdrowa alternatywa dla słodyczy

Daktylowiec to jedno z najstarszych drzew uprawnych znanych na świecie. Obecnie występuje w ponad 400 odmianach na terenie Azji południowo-zachodniej, Afryki północnej oraz Stanów Zjednoczonych. Łacińska nazwa tego drzewa tłumaczona jest jako “drzewo życia”, co znakomicie oddaje, jak bardzo pożywne są daktyle. Owoce daktylowca mogą być spożywane świeże lub suszone. Te drugie są w Polsce znacznie bardziej popularne.

Własności suszonych daktyli

Suszone daktyle na pierwszy rzut oka przypominają duże rodzynki. Jednak ich smak jest zupełnie inny, są bowiem dużo słodsze. Zawierają sporo cukru, dlatego należy spożywać je z umiarem. Z drugiej jednak strony mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla cukru i słodyczy. Poza walorami smakowymi suszone daktyle posiadają szereg własności odżywczych. Stanowią one przede wszystkim znakomite źródło błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Poza błonnikiem suszone daktyle ze sklepu ze zdrową żywnością zawierają sporo witamin oraz mikro i makroelementów. Można w nich znaleźć sporo witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Poza tym dostarczają niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu cynk, potas, magnez czy żelazo. Wybierając suszone daktyle, warto decydować się na te pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków.

Zastosowanie suszonych daktyli

Ze względu na wysoką zawartość błonnika suszone daktyle powinny być spożywane przez osoby cierpiące na zaparcia. Regularnie jedzone daktyle usprawnią pracę układu trawiennego oraz jelit i pomogą pozbyć się krępującego problemu. Z badań wynika, że spożywane regularnie suszone daktyle mogą pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi, ograniczając w ten sposób ryzyko chorób serca, udaru czy miażdżycy. Suszone daktyle są znakomitym rozwiązaniem dla osób na diecie odchudzającej. Spożywane w rozsądnych ilościach stanowią smaczną i zdrową przekąskę, która z powodzeniem może zastąpić sklepowe słodycze. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych suszone daktyle są również bardzo dobrą przekąską dla sportowców, stanowią bowiem źródło łatwo dostępnej energii.